Evropské akcie skončily týden díky Bernankemu růstem

31.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. srpna (ČTK) - Západoevropské akcie dnes posílily, za celý týden ale mírně ztratily. V závěru týdne trh podpořilo vystoupení šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, který nechal otevřenou možnost další stimulace ekonomiky, ačkoli konkrétněji se nevyjádřil.

Západoevropský index FTSEurofirst 300 v závěru stoupl o 0,5 procenta na 1083,32 bodu a smazal část ztráty z předešlého dne. Za celý týden ale oslabil o 0,7 procenta.

Bernanke dnes zopakoval, že Fed je připraven podpořit chabou ekonomiku a trh práce, žádné konkrétní kroky ani jejích načasování nenaznačil. Trhy tím poněkud zklamal, protože někteří čekali konkrétní naznačení brzkých kroků. Jeho projev ale nic nezměnil na možnosti, že Fed přijme nové kroky už na zářijovém zasedání Fedu.

"Dopadlo to tak, jak se čekalo, trhy však možná tiše doufaly, že tentokrát od něj uslyší trochu víc. Teď budeme muset čekat na zasedání měnového výboru FOMC," řekl agentuře Reuters Oliver Walllin ze společnosti Octopus Investments. Trh také doufá v to, že Evropská centrální banka přijde příští týden s plánem na podporu zemí ohrožených dluhovou krizí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK