Akcie v USA prudce zpevňují, pomohla ECB a statistika

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. září (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování silným růstem, který se v průběhu dopoledne postupně zvyšoval. Náladu na trzích hodně podpořila Evropská centrální banka (ECB), jejíž prezident Mario Draghi vysvětlil podrobnosti k chystanému plánu, s jehož pomocí chce ECB dál bojovat s dluhovou krizí. Některé indexy tak vystoupily nejvýše od května 2008, tedy zpět, kde byly před globální finanční krizí.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.284 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 1,8 procenta. Širší index S&P 500 přidával 1,9 procenta na 1430 bodů, zatímco index Nasdaq Composite si připisoval 2,1 procenta na 3133 bodů.

Draghi po zasedání rady ECB vysvětloval podrobnosti k chystanému plánu. V jeho rámci by měla ECB nakupovat pouze dluhopisy se splatností od jednoho roku do tří let, potenciálně však v neomezeném objemu. Novinkou proti předchozímu programu ovšem je, že s tím novým budou spojeny i přísné podmínky, které budou muset zadlužené země splňovat.

Pozitivní dopady na obchodování měla i zpráva organizace ADP, která uvedla, že soukromé podniky v USA v srpnu vytvořily asi 201.000 pracovních příležitostí. To je výrazně více, než se čekalo. Víc míst proti původním odhadům vzniklo i v červenci.

"Je jasné, že oznámení ECB, stejně jako velmi povzbudivá data ze zdejšího trhu práce, podpořily už tak dost příznivě naladěný trh," podotkl Joseph Greco z newyorské společnosti Meridian Equity Partners. Během dopoledne se výrazně vzhůru vydaly akcie firem prakticky ze všech sektorů, včetně bank nebo polovodičů.

Draghi poznamenal, že nový plán odkupu státních dluhopisů má napravit pokřivení trhu a "nepodložené" obavy investorů kolem přežití eura. Šéf ECB zopakoval, že euro je nezvratný projekt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK