Katar investuje do egyptské turistiky 18 miliard dolarů

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Káhira 6. září (ČTK) - Katar se během příštích pěti let chystá do turistického sektoru v Egyptě investovat až 18 miliard dolarů (zhruba 352 miliard Kč). Má zájem především o projekty podél Středozemního moře, kde počítá i s výstavbou infrastruktury. Katar tak dává najevo podporu zemi, která se už rok a půl zmítá v politickém chaosu.

Většina peněz, zhruba deset miliard dolarů (asi 196 miliard Kč), by měla jít právě do rozvoje gigantického turistického sektoru na pobřeží. Zbylých zhruba osm miliard dolarů (asi 156,5 miliardy Kč) je vyhrazeno na projekty v průmyslu, včetně výstavby elektráren, železáren a oceláren.

Naděje, že se Egypt dočká potřebných investic na modernizaci průmyslu, v poslední době silně pomáhají i tamní burze. Její hlavní index je teď nejvýše za posledních 14 měsíců, tedy prakticky od doby, kdy začaly v zemi nepokoje.

Káhira v srpnu oficiálně požádala Mezinárodní měnový fond (MMF) o nouzovou půjčku 4,8 miliardy dolarů (asi 93,9 miliardy Kč). Žádost podala během návštěvy šéfky MMF Christine Lagardeové, která avizovala, že je fond připraven Egypt podpořit.

"Hovořili jsme s jeho excelencí prezidentem (Muhammadem) Mursím a dohodli jsme se, že investujeme osm miliard dolarů do elektrárny, zemního plynu a železáren," řekl katarský premiér šajch Hamad bin Džasím bin Džabr Sání, jehož citovala agentura Reuters. "Bude to do integrovaného komplexu ve východní části (přístavního města) Port Saíd," dodal.

Katar už tři měsíce po lidovém povstání v Egyptě oznámil, že má zájem o investice právě poblíž Port Saíd. Od té doby ale nic nového ke svým plánům nesdělil.

Egypt v minulých měsících obdržel už více než pět miliard dolarů (zhruba 97,8 miliardy Kč) ve formě půjček a záruk. Například z Kataru země dostala asi dvě miliardy dolarů na podporu rozpočtu, další peníze dorazily ze Saúdské Arábie a z Islámské rozvojové banky.

Spojené státy americké se podle některých zdrojů chystají Egyptu odpustit dluhy kolem miliardy dolarů (téměř 20 miliard Kč). V sobotu by měli návštěvu Egypta zahájit šéfové asi 50 velkých amerických korporací a předpokládá se, že budou mít zájem v zemi investovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK