Continental Automotive CR loni zvedl obrat o 22 pct na 37 mld. Kč

16.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jičín 16. září (ČTK) - Výrobce součástek pro automobily Continental Automotive Czech Republic z Jičína loni zvýšil obrat o 22 procent na 37 miliard korun. Firma vytvořila zisk 1,1 miliardy korun po předloňské ztrátě 51 milionů korun, zjistila ČTK z výroční zprávy zveřejněné v obchodním rejstříku.

Vedle jičínského závodu jsou po předloňské fúzi součástí jičínské firmy závody v Brandýse nad Labem, Trutnově a Adršpachu. Letos se do společnosti má sloučit závod Continentalu ve Frenštátu pod Radhoštěm, rozhodným dnem fúze má být 1. leden 2012.

"Oproti předcházejícímu roku byl patrný nárůst poptávky po našich výrobcích, který přičítáme oživení evropských ekonomik a čínského trhu po hospodářské krizi v letech 2008 až 2009," komentovalo vedení firmy loňský výsledek. Nejvýznamnějšími odběrateli firmy byly Volkswagen, Ford, Renault, BMW, PSA a Daimler Chrysler. Asi 98 procent výroby šlo na export.

Počet zaměstnanců loni vzrostl o 14 procent na 5103 osob. V regionech, kde její závody působí, patří k největším zaměstnavatelům.

Závod v Jičíně, dříve známý pod názvem Teves, vyrábí posilovače brzd a brzdové válce. Ve dvou závodech v Brandýse se dělají rádia, navigace, přístrojové desky, ovladače klimatizací, střešní moduly a palivové dopravní jednotky. Adršpach produkuje ostřikovače skel a světel a Trutnov palivová čerpadla a ventily na recirkulaci výfukových plynů.

Vedle jičínského závodu je hlavní akvizicí německého světového koncernu Continental v ČR pneumatikářská společnost Barum Continental Otrokovice. Loni Barum Continental vykázal zisk 1,93 miliardy korun při tržbách 48 miliard Kč. V Barumu loni pracovalo 3559 zaměstnanců.

Koncern Continental loni více než zdvojnásobil zisk na 1,24 miliardy eur (přes 30 miliard Kč). Tržby stouply o 17 procent na 30,5 miliardy eur. V letošním roce počítá firma s nárůstem tržeb o více než pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK