Euro pokračuje v růstu díky optimismu ohledně Španělska

28.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. září (ČTK) - Euro dnes opět posilovalo vůči dolaru poté, co plány španělské vlády na úsporný rozpočet a hospodářské reformy zmírnily obavy z dluhové krize v eurozóně. Podle investorů tyto plány položily dobrý základ pro žádost Španělska o finanční pomoc.

Jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,1 procenta na 1,2928 USD. Ve čtvrtek se euro propadlo až na dvoutýdenní minimum 1,2828 USD, pak ale díky španělským plánům zamířilo vzhůru. Od začátku třetího čtvrtletí euro stouplo o více než dvě procenta.

Španělská vláda ve čtvrtek oznámila, že se chce v úsporném rozpočtu na příští rok zaměřit více na omezování výdajů, než na zvyšování daní, a hodlá v něm ušetřit 40 miliard eur (zhruba bilion korun). Kabinet zároveň plánuje v příštích šesti měsících předložit 43 návrhů zákonů ekonomických reforem včetně penzijní reformy. "Po představení španělského rozpočtu se vrací zájem o riziko," uvedl analytik Dag Muller ze společnosti SEB.

Růst eura však podle analytiků zřejmě bude pouze omezený, dokud se nevyjasní, zda Španělsko požádá o pomoc při splácení svých dluhů. Většina analytiků předpokládá, že žádost Španělska o pomoc by vedla k dalšímu růstu eura. Evropská centrální banka by v případě předložení žádosti mohla začít nakupovat španělské dluhopisy, aby snížila úvěrové náklady tamní vlády. Ta však s předložením žádosti stále váhá, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK