Spojení EADS a BAE Systems je podle médií v ohrožení

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 5. října (ČTK) - Jednání o spojení evropské společnosti EADS, která je mateřskou firmou výrobce letadel Airbus, a britskou zbrojovkou BAE Systems jsou blízko kolapsu. Píše o tom dnes na svých internetových stránkách německý časopis Spiegel Online s odvoláním na vládní zdroje. Mohou prý za to požadavky Francie. Nová firma vzniklá spojením EADS a BAE má být největší zbrojní a leteckou firmou na světě.

Spiegel Online uvedl, že Británie chce zabránit za každou cenu tomu, aby kterákoliv země vlastnila v nové, sloučené společnosti podíl více než deset procent. Tento požadavek však narušuje plány Francie, která chtěla větší podíl a možnost pozdějšího přikoupení dalších akcií. Souhlas všech tří zemí je nutný pro dokončení fúze.

Mluvčí německé vlády i úřad francouzského prezidenta a premiéra se ke zprávě odmítli vyjádřit. Mluvčí EADS popřel, že by jednání zkrachovala. "Byli jsme informováni vládami o stavu jednání, ale v žádném případě nebylo řečeno, že dohoda je zrušená," řekl agentuře Reuters mluvčí EADS. Upozornil, že stále platí konečný termín 10. října, který byl stanoven jako termín pro dokončení dohody, a pokud do této doby nebudou jednání dokončena, spojení se neuskuteční. Také mluvčí BAE potvrdil, že jednání zatím nezkrachovala a pokračují.

EADS a BAE oznámily, že jednají o spojení za 45 miliard USD (880 miliard Kč), 12. září. V případě spojení vznikne skupina s ročními tržbami zhruba 72 miliardy eur (1,8 bilionu Kč) a 220.000 zaměstnanci. Akcionáři BAE mají získat v nové firmě podíl 40 procent a akcionáři EADS zbývajících 60 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK