Euro se vyšplhalo na měsíční maximum díky Španělsku

17.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. října (ČTK) - Euro se dnes vyšplhalo na měsíční maximum vůči dolaru poté, co mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service potvrdila úvěrové hodnocení Španělska na stupni Baa3, tedy v investičním pásmu.

Jednotná evropská měna stoupla o 0,6 procenta na 1,3130 USD, tedy na nejvyšší úroveň od poloviny září. Vůči japonskému jenu se vyšplhala také na měsíční maximum 103,51 JPY, napsala agentura Reuters.

Na finančních trzích rostou spekulace o tom, že Španělsko příští měsíc požádá o pomoc se splácením svých dluhů. Taková žádost by vedla k nákupům španělských dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB) a zmírnila by obavy z negativních dopadů dluhové krize v eurozóně na ekonomiku.

"Je příznivé, že se Španělsko vyhnulo snížení ratingu. Větším motorem (růstu eura) je však očekávání, že Španělsko brzy požádá o nějakou formu finanční pomoci od Evropy," uvedl analytik Lee Hardman ze společnosti Bank of Tokyo-Mitsubishi. Dodal, že euro by se po předložení takovéto žádosti mohlo vyšplhat až na 1,35 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK