UniCredit spojí své banky v ČR a na Slovensku do konce roku 2013

03.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 3. prosince (ČTK) - Italská bankovní skupina UniCredit Group sloučí své peněžní ústavy v Česku a na Slovensku do konce příštího roku. Centrála bankovního domu bude v Praze, na Slovensku zůstane působit jako pobočka české banky. Novinářům to dnes řekl generální ředitel UniCredit Bank Slovakia Miroslav Štrokendl.

Od spojení dosud samostatných bank si UniCredit slibuje úsporu nákladů, ale i zvýšení výnosů. "Tím, že se kapitál spojí, umožní to financovat větší projekty," poznamenal Štrokendl. To by následně mělo zlepšit finanční výsledky bankovního domu.

Po dokončení fúze UniCredit prý neplánuje omezit bankovní služby ani v jedné ze zemí bývalé federace a nehodlá ani rušit pobočky.

UniCredit se v Česku i na Slovensku z hlediska aktiv řadí mezi největší bankovní domy. Po sloučení obou bank bilanční suma peněžního ústavu dosáhne podle Štrokendla 16 miliard eur (404 miliard korun). Spojení bankovních domů podléhá souhlasu národních regulátorů.

Ochrana vkladů slovenských klientů UniCreditu se nově bude řídit českou právní úpravou. Štrokendl uvedl, že díky tomuto kroku se zlepší postavení slovenských klientů banky z řad firem. Na rozdíl od Česka totiž na Slovensku podléhá systému pojištění vkladů v případě finančních potíží bank méně obchodních společností.

Italská UniCredit Group má po celém světě přes 9400 poboček, dohromady zaměstnává více než 158.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK