Akcie v USA výrazně zpevňují, trh sleduje jednání o rozpočtu

17.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, který se postupně zrychloval. K celkovému optimismu, který na burzách trvá už delší dobu, přispěly také víkendové informace o postupu v jednání o rozpočtovém deficitu. Investoři tak měli zájem především o akcie finančních společností.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.211 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,6 procenta. Širší index S&P 500 přidával 0,8 procenta na 1425 bodů, zatímco index Nasdaq Composite si připisoval 0,9 procenta na 2999 bodů.

Americká média o víkendu informovala, že prezident Barack Obama v pátek jednal s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem. Ten nabídl, že přistoupí na zvýšení daní pro bohaté, pokud demokraté nebudou blokovat navrhované snížení výdajů. Bílý dům sice nabídku odmítl, média ale i tak hovoří o pokroku v jednání.

Devět z deseti sektorů S&P bylo dopoledne v zisku. Nejvíce přidávaly banky a další finanční společnosti, takže jejich souhrnný index vykazoval nárůst asi o 1,6 procenta. Například akcie Bank of America měly zisk kolem 2,7 procenta, akcie Citigroup asi 2,6 procenta.

"Máme zde solidní růst díky jednání o dohodě mezi republikány a Bílým domem," poznamenal šéf prodeje a obchodování ve společnosti LEK Securities Frank Davis.

V poklesu nejprve pokračovaly také akcie společnosti Apple, které se tak přechodně dostaly těsně pod 500 dolarů. Záhy se ale vrátily k růstu a kolem poledne měly zisk 0,8 procenta na 514 dolarů. Od zářijového maxima v blízkosti 705 dolarů ale ztrácejí asi 27 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK