Hospodaření Nokie ve 4. čtvrtletí podpořil zájem o přístroj Lumia

10.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 10. ledna (ČTK) - Výroba mobilních telefonů finské společnosti Nokia ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku podle předběžných údajů vykázala očištění zisk. Hospodaření bylo lepší, než firma čekala, díky vysokému prodeji nového chytrého telefonu Lumia. Vyplývá to z dnešního prohlášení Nokie. Konečné výsledky hospodaření za loňský rok má firma zveřejnit 24. ledna.

Nokia se v posledních letech potýká s problémy. Její prodej klesá a podíl na trhu se snižuje, což má negativní dopad i na ziskovost. Loni ji z pozice světové jedničky na trhu s mobilními telefony sesadil jihokorejský Samsung a o prvenství na trhu s lukrativními chytrými telefony přišla ještě o rok dříve. Dnešní předběžná zpráva o hospodaření za čtvrté čtvrtletí je tak jednou z mála pozitivních zpráv firmy.

Nokia uvedla, že prodala loni 86,3 milionu přístrojů. Chytrých telefonů prodala 6,6 milionu, z toho 4,4 milionu bylo přístrojů Lumia s operačním systémem Windows. Tržby divize přístrojů a služeb činily zhruba 3,9 miliardy eur (téměř 100 miliard Kč).

Nokia dodala, že výsledky hospodaření podpořily také poplatky z patentů, nižší náklady a lepší výkon divize Nokia Siemens Networks. Současně však upozornila, že konkurenční prostředí zůstává obtížné, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK