Nizozemský ministr potvrdil zájem stát se šéfem Euroskupiny

17.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 17. ledna (ČTK) - Nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem (46) oficiálně potvrdil, že bude usilovat o funkci předsedy Euroskupiny. Očekává se, že se jím i stane, protože jej v prosinci za příštího šéfa Euroskupiny už neformálně vybral summit Evropské unie v Bruselu. Dijsselbloem členům finančního výboru nizozemského parlamentu řekl, že kandidaturu podá v pátek.

Euroskupinu tvoří ministři financí eurozóny. Jejich prostřednictvím se vlády jednotlivých členských zemí snaží formulovat společný postoj vůči důležitým otázkám, v posledních letech hlavně vůči dluhové krizi. Očekává se, že o nástupci současného předsedy Euroskupiny Jeana-Clauda Junckera se rozhodne v pondělí v Bruselu.

Dijsselbloem podle agentury Reuters řekl, že ministři financí eurozóny se začátkem tohoto týdne dohodli, aby kandidáti na předsedu Euroskupiny dali svůj zájem najevo do pátku. Ministr minulý týden navštívil několik evropských metropolí a hovořil s prezidentem EU Hermanem Van Rompuyem, stejně jako s protějšky z Belgie, Lucemburska, Itálie a Francie. Sejít se má ještě se španělským ministrem financí.

Dijsselbloem se stal nizozemským ministrem financí loni v listopadu. Konečné rozhodnutí, zda se stane příštím šéfem Euroskupiny, budou mít ministři financí eurozóny. Předsedové Euroskupiny jsou voleni na dva a půl roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK