Na pozemkové úpravy má stát letos výrazně méně peněz než loni

23.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Stát má na pozemkové úpravy, jejichž cílem je dát do pořádku majetkové vztahy k půdě, letos zatím výrazně méně peněz než před rokem. K dispozici je 700 milionů korun, což je o 1,2 miliardy Kč nižší částka než loni. ČTK to v rozhovoru řekl ústřední ředitel Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Petr Šťovíček. Úřad podle něj v současné době jedná s ministerstvem financí o zvýšení prostředků ze státního rozpočtu. Podle ministerstva zemědělství (MZe) by pokles financí neměl provádění pozemkových úprav významněji ovlivnit.

Pozemkové úřady dostávaly až do loňského roku ze zákona každý rok na pozemkové úpravy také 400 milionů korun z příjmů Pozemkového fondu. "Toto ustanovení bylo společně se zákonem o Pozemkovém fondu zrušeno," řekl Šťovíček. Nejen podle něj je přitom pro provádění pozemkových úprav otázka financí klíčová. Úřady i fond byly k 1. lednu letošního roku transformovány do nového SPÚ. Ten má kromě správy a prodeje státního zemědělského majetku a restitucí zodpovídat také za pozemkové úpravy.

SPÚ má podle Šťovíčka na pozemkové úpravy nyní jistých pouze 700 milionů korun z Všeobecné pokladní správy. "My v současné době jednáme s ministerstvem financí o dalších 400 milionech," sdělil ČTK Šťovíček. Dodal, že dalších zhruba 100 milionů korun na opatření v rámci pozemkových úprav by mělo být možné získat z Programu rozvoje venkova.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Jana Žáčka i přes pokles zdrojů zůstávají pozemkové úpravy jednou z priorit resortu. "Transformace a vytvoření Státního pozemkového úřadu přineslo snížení byrokracie a hladší chod celého procesu. Tempo pozemkových úprav se právě proto nezpomalí a bude efektivnější než dříve," uvedl mluvčí.

Jak ČTK řekl předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík, poměrně hodně pozemkových úprav je rozpracováno z loňského roku. Přestože pokles financí je nepříjemný, v posledních letech klesá průměrná cena, kterou stát vydává za hektar pozemkové úpravy, uvedl. Podle Stehlíka by dalším zdrojem třeba na výsadbu alejí a remízků do budoucna mohl být například Státní fond životního prostředí (SFŽP).

Majetkové vztahy k půdě v České republice jsou kvůli historickému vývoji v řadě případů nejasné, což mají dát do pořádku právě pozemkové úpravy. V jejich rámci se zpřístupňují pozemky budováním nových polních cest, vznikají nové rybníky nebo je obnovována zeleň v krajině, čímž se omezuje půdní eroze, která každoročně působí mnohamilionové škody.

Dokončení pozemkových úprav může podle některých odborníků trvat ještě více než dvě desítky let. Jejich údajně pomalý průběh má dlouhodobě řadu kritiků. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva zemědělství situaci komplikuje kromě složitosti samotného procesu úprav právě také nedostatek financí. Podle Šťovíčka by průběh pozemkových úprav měla zrychlit i nedávná transformace za ně zodpovědných institucí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK