Fortuna do vlastní loterie investovala více než čtvrt miliardy

07.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Sázková společnost Fortuna Entertainment Group dosud do vlastního loterijního byznysu investovala přes 10,5 milionu eur (zhruba 264,7 milionu korun). Generální ředitel společnosti Radim Haluza ČTK řekl, že návratnost investice plánovanou na pět až deset let by mohl urychlit vstup strategického partnera.

"Drtivá většina nákladů jde na vrub prodeji, kapitálové výdaje, například na nákup technologií a investice, činí necelých deset procent," řekl Haluza.

Loterijní byznys Fortuny pomalu sílí. Zatímco ještě v roce 2011, kdy společnost vlastní loterii spustila, činila ztráta před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace 6,7 milionu eur, loni se snížila na 3,8 milionu eur. "Poslední loňský měsíc, tedy v prosinci, se už loterie dostala dokonce na nulu," podotkl Haluza. Vedení společnosti očekává, že nejpozději v druhé polovině roku už bude loterie generovat stabilní zisky.

"Náš plán je, abychom se dostali na úroveň jednoho až dvou milionů eur, takže investice by měla být splacena ve střednědobém horizontu pěti až deseti let," uvedl.

Návratnost investice pro akcionáře Fortuny by mohl urychlit nový strategický partner, který by měl ještě letos do společnosti vstoupit. Fortuna nyní jedná se třemi velkými evropskými provozovateli loterií, konkrétní jména společností Haluza prozradit nechtěl. Uvedl jen, že oznámení jména a podmínek by mělo přijít do poloviny letošního roku.

"Měl by zaplatit za akcie společnosti, takže uspíší návratnost pro akcionáře. Ale návratnost investice pro společnost se nezmění, počítáme totiž s nějakými dalšími investicemi," řekl Haluza, podle kterého by nový partner neměl přinést jen další kapitál, ale i vlastní know-how, které by mělo podpořit další rozvoj loterie.

Haluza nevyloučil, že by zahraniční společnosti prodali i více než 50 procent loterijního byznysu. "Bude záležet na tom, co řeknou akcionáři," uvedl. Zatím však nepočítají s tím, že by příchod nového partnera vedl ke změně loga či výraznému rebrandingu poboček.

Už loni koupila deset procent společnosti Fortuna loterie E-Invest patřící Martinu Ulčákovi. Ta provozuje síť zhruba 250 trafik Gecco.

Fortuna provozuje od roku 2011 hry Loto a Zlatých 11, později přidala loterii SuperLoto a minutovou loterii Fofr. Aktuální podíl Fortuny na českém loterijním trhu je zhruba deset procent. V prosinci loňského roku společnost mírně snížila počet vlastních terminálů na 1632 míst. Na nich nabízí i doplňkové služby, jako je dobíjení mobilních telefonů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK