Změna zákona možná přinese zvýšení ceny povinného pojištění

14.03.2013 | , Finance.cz
Zpravodajství ČTK


Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny doporučil ke schválení návrh na změnu zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, který nařizuje pojišťovnám odvádět 3 % z ročního přijatého pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Podobné návrhy byly již pro nesystémovost v minulosti pětkrát zamítnuty.

V případě schválení novely zákona budou od roku 2014 pojišťovny povinny odvádět z přijatého pojistného POV prostředky na financování činnosti základních složek integrovaného záchranného systému, zejména pak hasičského záchranného sboru (HZS).

Jednalo by se tak již o trojnásobné financování HSZ z peněz motoristů. Podobný návrh, a sice odvod ve výši 6 % z předepsaného pojistného, již vláda nedávno zamítla s tím, že se jedná o nesystémové daňové opatření,“ říká výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora a dodává: „Nyní s ním přichází skupina poslanců paradoxně s podporou Ministerstva financí v době, kdy předseda vlády i samotný ministr financí veřejně deklarují další nezvyšování daní. Připravovaný odvod z povinného ručení ve výši 3 % je typickým příkladem skrytého zdanění bezmála 7 milionů řidičů, které bude muset být v konečném efektu promítnuto do ceny povinného ručení.

Navíc k tomuto odvodu by pojišťovny měly platit zásahy HZS u dopravních nehod nově formou paušálu. Od roku 2010 již pojišťovny a Česká kancelář pojistitelů hradí dobrovolně na základě dohody s HZS zásahy při likvidaci nehod podle skutečných nákladů. Jejich roční objem cca 90 mil. Kč odpovídá vývoji škod ze zásahů HZS u dopravních nehod. Zavedením paušální částky 6 900 Kč za každou započatou hodinu zásahu by vzrostl objem fakturovaných prostředků na 300 mil. Kč. Trojnásobně vyšší náhrada oproti současnému stavu by znamenala zvýšení ceny povinného pojištění motorových vozidel.

Autor článku

aktualita  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK