Vysočině loni firmy slíbily investice za 4,3 mld. Kč, nejvíc v ČR

25.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 25. března (ČTK) - Na Vysočině slíbily firmy v uplynulém roce investovat přes 4,3 miliardy korun. Byl to největší objem investic, který v té době pro kraje v ČR zprostředkovala Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest. Díky těmto projektům by mělo na Vysočině přibýt víc než 950 pracovních míst, mezi kraji šestý nejvyšší počet, uvedla dnes agentura.

Peníze do rozvoje vynakládaly v minulém roce hlavně podniky, které už na Vysočině sídlí. Vedle výrobců autodílů mezi nimi byly i Tiskárny Havlíčkův Brod a firma Pardam, která v Novém Městě na Moravě chystá centrum výzkumu a vývoje nanotechnologií.

Celkem se na Vysočině loni uskutečnilo 15 projektů, jejich konkrétní výši ale firmy většinou nezveřejnily. Mezi výjimky patří jihlavská společnost Automotive Lighting. Tento výrobce světlometů k autům loni podle agentury slíbil investovat 2,36 miliardy Kč. Práci by díky tomu mělo dostat přes 300 lidí. Loni v listopadu tato firma zaměstnávala 1400 lidí.

Pelhřimovský Agrostroj podle agentury CzechInvest loni oznámil investice do rozšíření výzkumného a vývojového centra. Investic do vývoje se týkaly kupříkladu i projekty společnosti ITW Pronovia ve Velké Bíteši a novoveského výrobce filtrační techniky Mann+Hummel.

Zájem o investování na Vysočině se podle údajů agentury v posledních letech zvyšoval. V roce 2010 se tohoto kraje týkaly projekty za necelou čtvrt miliardu Kč. O rok později objem zprostředkovaných investic převýšil 3,7 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK