Toman zastavil slučování potravinových kontrol do jedné instituce

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. srpna (ČTK) - Ministr zemědělství Miroslav Toman zastavil slučování Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy do jedné dozorové instituce. Řekl to ve vysílání Rádia Impuls. Sloučení obou potravinových kontrol prosazoval předchozí ministr Petr Bendl (ODS), v květnu tento záměr schválila vláda.

"V tuto chvíli jsme pozastavili toto slučování, protože nebyly provedeny analýzy do té míry, abych měl jistotu, že to nakonec nebude dražší než v současné době,“ řekl Toman. Podle Bendla nemělo být hlavním důvodem sloučení šetření, ale sjednocení kontrol, aby nedocházelo například k duplicitám.

Toman ovšem tvrdí, že by se sloučení prodražit mohlo: "Po zkušenostech - tak jak byl připraven Státní pozemkový úřad, kdy musíme doplňovat některé finanční prostředky, aby mohl dál fungovat, bylo tam nedostatek mzdových prostředků, nebyly tam prostředky na provoz a další věci, tak bych nechtěl, aby se to opakovalo i u těchto inspekčních orgánů," řekl. Jde prý v první řadě o zdraví lidí a o to, aby byly potraviny pod dozorem.

Bendlův záměr měl již od počátku několik kritiků. Nesouhlasil s ním například stínový ministr zemědělství z opoziční KSČM Pavel Kováčik, proti byl také spolumajitel Jaroměřické mlékárny Bedřicha Štechera.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK