Kongresů a konferencí se letos v Česku koná o pětinu méně

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - Kongresová turistika v Česku letos zažívá útlum. Počet kongresů a konferencí se v první polovině roku propadl meziročně o téměř pětinu na 5256. Návštěvníků kongresových akcí ubylo o 21,5 procenta na 656.000. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Kongresový turismus patří mezi nejlukrativnější druhy cestovního ruchu.

"Není ze strany státu dostatečná propagace Prahy jako kongresové destinace v zahraničí. Tuzemské firmy pak stále více šetří, pokud se velké kongresy nekonají s podporou evropských fondů či ministerstev, tak jsou výrazně omezovány," řekl ČTK ředitel pražského hotelu Olympik Vlastimil Šos.

Místo Prahy podle něj volí zahraniční pořadatelé kongresů Vídeň či Berlín. V Praze se počet konferencí snížil v prvním pololetí meziročně o 22 procent. Největší úbytek kongresových akcí hlásí čtyřhvězdičkové hotely, a to o čtvrtinu. Pokles se týká zejména středně velkých konferencí.

"Za poklesem stojí především úsporná opatření firem, které stále častěji využívají elektronická média. Ta ve své funkci nahrazují konferenční akce," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.

Počet kongresů v ČR od roku 2006 trvale rostl, za tu dobu se zvýšil z 3230 na 11.547 v roce 2012. Podle Beránka bude propad počtu konferenčních akcí pokračovat i ve druhé polovině roku. "V letošním roce očekáváme meziroční pokles počtu konferenčních akcí v ČR o 15 až 20 procent a ještě výraznější pokles očekáváme v případě počtu účastníků konferenčních akcí, a to o 17 až 21 procent," dodal Beránek.

Zájem o Prahu pro pořádání kongresů podle odborníků podporuje zejména nízká cena ubytování, která ji zvýhodňuje proti jiným metropolím. Velké hotely disponující kongresovými sály jsou navíc přímo v historickém centru Prahy nebo v jeho blízkosti. Pořadatelům tak odpadají starosti například se zařizováním dopravy.

Kongresový turismus patří mezi nejlukrativnější druhy cestovního ruchu. Účastníci kongresů utratí zhruba dvojnásobné sumy proti běžným turistům. Dle odhadu Mezinárodní asociace kongresů a sjezdů účastník kongresu v průměru utratí v místě konání 2551 dolarů (50.254 Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK