Ruské firmy chtějí investovat miliardu USD do těžby vzácných kovů

10.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 10. září (ČTK) - Ruské firmy Rostec a IST chtějí do roku 2018 investovat jednu miliardu dolarů (19,5 miliardy Kč) do těžby vzácných kovů v Rusku. Chtějí tak snížit závislost Ruska na dovozu těchto kovů z Číny. Vzácné kovy se používají v široké škále sektorů, včetně zbrojního nebo při výrobě vyspělé elektroniky. Více než 90 procent světového vývozu vzácných kovů má pod kontrolou právě Čína.

Rusko spotřebuje ročně asi 1500 tun vzácných kovů. Společnost Rostec ale odhaduje, že do roku 2020 se spotřeba těchto kovů v zemi zvýší až na 6000 tun. Na celosvětové těžbě vzácných kovů se Rusko nyní podílí zhruba dvěma procenty.

Cílem firem je podle agentury Reuters to, aby jejich těžba pokryla do roku 2017 celkovou poptávku po vzácných kovech v Rusku. IST je investiční společností, která patří ruskému magnátovi Alexandru Nesisovi.

Čína jako hlavní dodavatel vzácných kovů na světové trhy v poslední době výrazně omezila jejich vývoz, což vyvolalo prudký růst cen, ale také obchodní spory. Spojené státy, Japonsko a Evropská unie si na snahu Číny o kontrolu sektoru stěžovaly u Světové obchodní organizace (WTO). Podle nich se Čína omezením vývozu snaží zvýšit cenu těchto strategických kovů a získat konkurenční výhodu.

Vzácné kovy jsou převážně prvky ve spodní části Mendělejevovy tabulky. Některé se používají například při výrobě obrazovek, kde fungují jako luminofory, tedy látky schopné uchovat dodávanou energii a následně ji vyzařovat ve formě světla. Jiné zase hrají nezastupitelnou roli při výrobě bateriových článků pro hybridní vozy nebo při výrobě systémů na výrobu energií z obnovitelných zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK