Privatizace britské pošty Royal Mail začne v příštích týdnech

12.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. září (ČTK) - Britská vláda formálně informovala burzu, že plánuje "v příštích týdnech" zahájit primární nabídku akcií poštovní společnosti Royal Mail. Británie chce prodat ve firmě majoritu, přesná velikost nabídky má být stanovena až podle podmínek na trhu. Privatizace Royal Mail by měla být největší privatizací v Británii za několik desetiletí.

Vláda již v červenci uvedla, že zaměstnanci obdrží zhruba deset procent akcií společnosti. Zbytek má být nabídnut institucionálním investorům a veřejnosti. Jediným omezením pro veřejnost je, že musí nakoupit akcie za nejméně 750 liber (23.000 Kč). Další akcie si budou moci koupit i zaměstnanci, u kterých je minimální částka omezena na 500 liber.

Proti privatizaci je však odborový svaz pošty CWU a hrozí stávkou. Obává se, že privatizace způsobí propouštění a zpomalení růstu mezd.

Royal Mail třídí a dodává dopisy a balíky. Její součástí není národní síť poštovních poboček Post Office, která nabízí poštovní, finanční a další služby. Firma Post Office je samostatná s nezávislým vedením a není na prodej, připomněla BBC.

Historie Royal Mail spadá do roku 1516, do doby panování krále Jindřicha VIII. Veřejný poštovní úřad pak byl zřízen v roce 1660. První lepící poštovní známky byly zavedeny v roce 1840.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK