NWR se rozhodla zavřít důl Paskov, o detailech jedná

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam/Ostrava 17. září (ČTK) - Společnost New World Resources (NWR) se rozhodla uzavřít důl Paskov na Frýdecko-Místecku, protože ve střednědobém výhledu důl zřejmě nebude konkurenceschopný. Firma to oznámila v dnešním prohlášení, podle něhož bude ještě o podmínkách uzavření jednat s českou vládou a dalšími zúčastněnými stranami. NWR vlastní důl prostřednictvím společnosti OKD.

V dole pracuje zhruba 3000 lidí. Finanční ředitel NWR Marek Jelínek minulý měsíc u příležitosti zveřejní pololetních výsledků firmy uvedl, že NWR zvažuje uzavření dolu Paskov, ale že v provozu bude nejméně do konce roku 2014.

V Ostravě dnes odpoledne podle policejních odhadů přišlo zhruba 2500 lidí na hornickou demonstraci nazvanou Za zachování pracovních míst a slušnou mzdu. V jejím závěru organizátoři přečetli prohlášení vyzývající majitele OKD, aby ze svých minulých zisků zajistili normální chod firmy. Demonstranti nesli symbolickou rakev s nápisem NWR HROB OKD.

Prostřednictvím černouhelné firmy OKD vlastní NWR v Česku čtyři doly. Kromě Paskova to jsou ještě Darkov, Karviná a ČSM. Loni se v dolech OKD vytěžilo 11,2 milionu tun uhlí. Kromě toho NWR vlastní polský důl Debiensko, kde ale zatím netěží.

NWR, která má sídlo v Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. Ve skupině BXR má zhruba poloviční podíl český miliardář Zdeněk Bakala.

V posledních letech se NWR potýká s nepříznivým prostředím na trhu kvůli poklesu cen černého uhlí. Loni firma vykázala čistou ztrátu jeden milion eur (25,7 milionu korun) po zisku 130 milionů eur v roce 2011. V letošním prvním pololetí NWR hospodařila se ztrátou 395,7 milionu eur, do výsledků se ale promítlo snížení hodnoty těžebních aktiv o 307 milionů eur kvůli dlouhodobě nízkým cenám uhlí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK