Evropská komise navrhla regulaci referenčních cen a sazeb

18.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. září (zpravodaj ČTK) - Zabránit manipulacím s klíčovými referenčními cenami komodit a úrokovými sazbami, jimiž se řídí finanční trhy, má nová legislativa, jejíž návrh dnes představila Evropská komise. Cílem návrhu je zvýšit transparentnost při stanovování těchto hodnot a posílit státní dohled nad oblastí, která byla dosud doménou trhu a spolupráce soukromých firem.

Referenční sazby mezibankovnich úvěrů jako londýnská LIBOR, evropská EURIBOR či pražská PRIBOR nebo komoditní "benchmarky", jako je například cena severomořské ropy Brent, jsou klíčovými indikátory pro určování většiny úrokových sazeb a cen komodit v obchodním styku. Jsou na nich založeny obchodní kontrakty v řádu bilionů dolarů. Loni se ale londýnská sazba LIBOR stala centrem skandálu a rozsáhlého vyšetřování a Brusel toho využil k prosazení nové regulace.

Pokud s návrhem komise bude souhlasit Evropský parlament a členské státy unie, budou významné referenční hodnoty moci poskytovat jen předem autorizované subjekty. Ty budou podléhat dohledu na národní úrovni, jehož koordinaci má zajišťovat Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA).

Správci referenčních údajů by se měli umět podle návrhu vyhýbat konfliktům zájmů. Před rozhodnutím o referenční hodnotě bude muset mít její poskytovatel k dispozici rozsáhlá a přesná data, odpovídající realitě na trhu, který mají dotyčná čísla popisovat. Na centrální banky, které jsou členy Evropského systému centrálních bank, se návrh nevztahuje, protože podobné systému už podle komise zavedly.

Metodologie výpočtu referenčních hodnot má být podle komise transparentní a jasná, údaje by měly přicházet z hodnověrných zdrojů. Používat by administrátoři sazeb měli především data ze skutečných transakcí, ověřené odhady jen v případě, kdy reálná data nemají k dispozici.

Eurokomisař Michel Barnier odpovědný za vnitřní trh dnes při představovaní návrhu zdůraznil, že referenční sazby jsou v jádru finančního systému. "Jsou pro naše trhy, hypotéky a úspory milionů našich občanů naprosto klíčové. Zatím však byly do značné míry neregulované a bez dohledu," řekl novinářům Barnier.

Každý z administrátorů klíčové sazby bude muset vypracovat svůj kodex chování, ve kterém jasně stanoví povinnosti i odpovědnost dodavatelů klíčových vstupních dat.

Bude muset být také jasně vysvětleno, co vlastně dotyčná referenční hodnota měří, a jaké jsou slabiny takového údaje. Návrh též vyžaduje, aby banky v případě potřeby posuzovaly, zda je pro konečné spotřebitele vhodná, například při sepisování hypoteční smlouvy.

Porušení pravidel by mohlo být trestáno až 500.000 eury (13 milionů korun) pro jednotlivce a až miliónem eur (asi 26 milionů korun) či deseti procenty ročního obratu pro firmy.

Za kritické referenční hodnoty označuje návrh takové, které jsou používány jako měřítka pro finanční instrumenty v hodnotě nejméně 500 miliard eur. Pokud by takový údaj přestal být poskytován, mělo by to významný negativní dopad na finanční stabilitu, správné fungování trhů i chování zákazníků či ekonomiky ve více evropských zemích.

Úřady v Británii a USA loni potrestaly pokutami v objemu stovek milionů dolarů britské banky HSBC a RBS a švýcarskou UBS za to, že v letech kolem finanční krize systematicky a s mlčenlivým souhlasem vlád a centrálních bank předkládaly data pro výpočet sazby LIBOR na nižších úrovních, než za jaké si byly schopny půjčovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK