Ohlasy: V Německu se čeká vznik velké koalice, pomůže to s krizí

23.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Ekonomové i politici očekávají, že nejpravděpodobnějším výsledkem německých voleb bude vznik velké koalice CDS/CSU a SPD. Pro Českou republiku to podle ekonomů znamená pokračování německé hospodářské politiky, a tím i šance na brzký konec dluhové a hospodářské krize. Politici, především levicoví, se pak domnívají, že účast SPD v německé vládě bude pozitivní i pro ČR. Merkelové dnes v oficiálním dopisu poblahopřál premiér Jiří Rusnok.

"Dovolte mi, abych Vám upřímně poblahopřál k Vašemu obdivuhodnému úspěchu ve volbách do Německého spolkového sněmu," napsal Rusnok v dopise. "Velice oceňuji, že dnes, více než dvacet let po pádu železné opony, jsou vztahy mezi našimi zeměmi na nejvyšší úrovni v jejich moderních dějinách," dodal premiér.

"Volby v Německu dopadly podle jednoho z předpokládaných scénářů. Znamenají pravděpodobnou kontinuitu Německa v evropských záležitostech, zejména pokračování jeho vůdčí role při řešení dluhové krize," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Kontinuita německé politiky je tedy podle něj pro ČR dobrou zprávou, protože zvyšuje šance na vybřednutí Evropy z dluhové krize a zlepšení její ekonomické kondice. "Pokud jde o českou ekonomiku, přímé dopady výsledků voleb nepředpokládám. V širším kontextu ale pomůže české ekonomice cokoliv, co pomůže eurozóně jako celku," dodal.

"Jak vidno, Němci preferují skutečné sociální jistoty, a proto odmítli socialistické experimenty," komentoval na facebooku vítězství CDU v německých volbách místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek uvedl, že lze jen pogratulovat Merkelové k vítězství, "které je pořádně velké". Zaorálek doufá, že se sociální demokraté do vlády dostanou, mohli by podle něho přinést řadu konkrétních pozitiv. "Vidím to jako dobrou věc i pro Českou republiku," řekl ČTK.

Hlavní ekonom Ery Jan Bureš ale upozornil, že SPD si bude chtít vydobýt některé ústupky v domácí hospodářské politice. "Poslední dohoda nad velkou koalicí se dávala dohromady skoro 40 dní. V takovém případě by vláda začala fungovat až v průběhu listopadu. To by zpětně zase nebylo nic příjemného pro řadu akutních evropských ekonomických problémů čekajících na nový německý kabinet - tedy například bankovní unie či revize řeckého programu," upozornil.

Předseda KSČM Vojtěch Filip soudí, že německý volební výsledek byl v souladu s očekáváním. Otázkou podle něj zůstává, zda se sociální demokracie rozhodne pro programovou nebo vládní spolupráci. Vládní spolupráce by podle něj byla zradou programu.

Místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS) pak potěšilo vítězství pravice. "Ale nemá dobrého partnera na vládnutí. Uvidíme, jak to sestaví," uvedl na dotaz ČTK. Za "varovný signál do budoucna" považuje výsledek "ultralevice", tedy třetí místo postkomunistického uskupení Levice.

"Důležitější pro českou ekonomiku bude ale sledovat, jak rychle naskočí znovu útraty českých domácností. Na tom mnoho nezmění ani německé, ani nadcházející české volby," dodal k případnému zotavení tuzemské ekonomiky Bureš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK