Firma NWR, jež vlastní OKD, zveřejní výsledky za 3. čtvrtletí

06.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné firmy OKD, dnes zveřejní hospodářské výsledky za letošní 3. čtvrtletí. V prvním pololetí se NWR propadla do ztráty 395,7 milionu eur (více než deset miliard korun), když se na výsledku se výrazně promítlo přecenění těžebních aktiv společnosti.

Společnost OKD letos kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím začala s úspornými opatřeními, propustila už 250 lidí z administrativy a chce zavřít ztrátový Důl Paskov, kvůli čemuž by o práci přišly další stovky lidí. Pokud nepomůže stát, chce OKD důl zavřít ke konci roku 2014. Odboráři, vláda i představitelé kraje chtějí, aby tam firma těžbu minimálně prodloužila.

NWR dala ministrovi průmyslu v demisi Jiřímu Ciencialovi studii řešení situace v OKD. Ministr si dokument musí prostudovat, materiál posílá i premiérovi Jiřímu Rusnokovi.

Firmu NWR téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala. OKD zaměstnává 13.000 lidí a je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK