Koruna po zprávách z ekonomiky mírně posílila k euru

06.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne nepatrně zpevnila k euru, pomohla jí zveřejněná data o vývoji domácí ekonomiky. Kolem 10:30 byla koruna vůči euru proti úternímu závěru silnější o haléř na 25,82 Kč/EUR. K dolaru se obchodovala o sedm haléřů výše na 19,11 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Ráno zveřejněné údaje o české průmyslové výrobě pozitivně překvapily. Ačkoli data vylepšil kalendář, růst sektoru se upevňuje a dál přibývá nových zakázek. Vedle toho zahraniční obchod vykázal nad očekávání vysoký přebytek při silnějším růstu vývozu i dovozu," komentoval dnešní ekonomické statistiky analytik Patrie Online Tomáš Vlk. Podle něj tyto signály o oživující reálné ekonomice snižují pravděpodobnost, že v bankovní radě ČNB převáží hlasy ve prospěch zásahu proti koruně.

Právě čtvrteční jednání bankovní rady bude mít podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka rozhodující vliv na další vývoj koruny.

"Centrální bankéři jsou v pozici, kdy jsou na jedné straně konfrontováni s lepšícími se daty z domácí ekonomiky a na straně druhé s klesajícím tempem spotřebitelských cen," uvedl Novák a doplnil, že až do čtvrtečního odpoledne tak lze počítat s relativně klidným obchodováním kolem hladiny 25,80 Kč/EUR.

Euro k dolaru se dnes podle Vlka vrátilo těsně nad 1,3500 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK