Jak se nenechat napálit při placení za byt

21.11.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Prodáváte byt? Pokud jste se již dostali k tomu, že jste našli na byt kupce, pak zbývá již doladit poslední podrobnosti včetně toho, jakým způsobem kupec za byt zaplatí. Ne vždy je totiž třeba možné počítat s tím, že i druhá strana se zachová tak, jak má. Víte, jak předejít tomu, abyste přišli o byt i o peníze?

Zatímco pokud kupujete věc movitou, pak stačí peníze za tuto věc vyměnit a věc takto nabýváte do vlastnictví, prodej bytu je mnohem komplikovanější záležitost. Vlastnictví bytu se totiž prakticky mění v okamžiku, kdy dochází k přepisu na katastru nemovitostí. K přepisu dá však prodávající popud pouze tehdy, pokud již obdržel od kupujícího finanční prostředky. Na druhou stranu se i kupující obává, aby neskončil bez bytu a bez peněz. Proto je třeba peníze na chvíli, než bude přepis na katastru proveden, blokovat u nezávislé autority. K tomuto účelu se nabízí hned několik nástrojů, které se liší podle stupně jištění a také pochopitelně podle toho, kolik za toto jištění zaplatíte. Netřeba však jistě připomínat, že při prodeji nemovitosti jde o značné částky, takže se jistě nevyplatí na jištění peněz šetřit.

Úschova u realitní kanceláře nebo u advokáta nejméně výhodná

Málokdo prodává nemovitost sám, jde totiž o velmi náročnou operaci, kde může jakékoliv opomenutí mít fatální následky. Proto většina z nás volí pomoc realitní kanceláře, nebo advokáta. Ti mohou nabídnout své služby jako ručitele úschovy peněz za prodej nemovitosti. Je jasné, že existuje celá řada velmi slušných a spolehlivých realitních kanceláří, bohužel však tato možnost skýtá velmi malé záruky a historie ukazuje, že je třeba se mít na pozoru. Napálených klientů realitních kanceláří se u nás již vyskytují tisíce. Realitní kanceláře si pro tento způsob úschovy peněz získávají klienty hlavně velmi nízkou cenou.

Za úschovu peněz někdy klienti realitní kanceláře neplatí ani korunu, cena za úschovu je součástí provize realitky, nebo se platí skutečně zanedbatelné částky. Úschova v realitní kanceláře je však nesmírně riziková. Realitní kanceláře nemívají uzavřené pojištění za škody, většinou se jedná o společnosti s ručením omezeným. Pokud zde dojde k pochybení, nebo dokonce úmyslu, můžete o své peníze přijít a je nemožné či velmi těžké je získat zpět. Peníze se také u realitní kanceláře ukládají na běžný účet, který není nijak vázaný a lze s ním běžně nakládat. Pokud realitní kancelář zkrachuje, musíte svou pohledávku přihlásit do insolvenčního řízení, jehož výsledek je značně nejistý. Úschovu u realitní kanceláře tedy nemůžeme doporučit, rizika jsou příliš značná.

Notářská úschova nabízí větší bezpečí

Přiznejme si, že neexistuje možnost úschovy peněz, která by nabízela stoprocentní ochranu peněz, avšak právě notářská úschova je jedním z nejspolehlivějších způsobů ochrany. I když se v historii České republiky našly případy, kdy notář či advokát zmizel s veškerými uschovanými penězi, jedná se o velmi ojedinělé případy. Notáři jsou pojištěni pro profesní pochybení, avšak toto pojištění se již netýká zpronevěry.

Pro úschovu peněz se vyhotoví protokol o notářské úschově. Peníze se ukládají na účtu se speciálními pravidly nakládání, v případě náhlé smrti notáře peníze z účtu nepatří do jeho pozůstalosti. Za tuto úschovu zaplatíte v závislosti na objemu uschované částky, minimální odměna činí tisíc korun, pokud se jedná o nemovitost do deseti milionu, pak se jedná o 0,4% z celkové částky. Tyto poplatky se řídí vyhláškou ministerstva spravedlnosti. Peníze jsou na účtu vázány do té doby, než dojde k zápisu na katastru, poté jsou deponovány na účet prodávajícího. Z tohoto účtu může být také zaplacena daň z převodu nemovitosti finančnímu úřadu.

Dokumentární akreditiv pro větší platby

Jedno z nejbezpečnějších jištění představuje jištění u banky. Pokud kupující financuje nákup nemovitosti úvěrem, banka sama se postará ve vlastním zájmu o bezpečný převod peněz. Tzv. dokumentární akreditiv si však může u banky otevřít kdokoliv a takto převod peněz jistit. Jde o metodu, díky které se peníze uvolní ve prospěch prodávajícího opět v okamžiku převodu nemovitosti. Prostředky uložené na účtu jsou vázané, tzn. ani jedna ze stran nemá právo do určitého momentu s prostředky nakládat. Je však nutno podotknout, že náklady na dokumentární akreditiv jsou značné a že se tato možnost využije spíše tehdy, pakliže platí kupující opravdu značnou částku. Některé banky však nabízejí mnohem levnější nástroje, které nabízejí podobné služby, a to právě pro jištění platby za nemovitosti. Například Komerční banka nabízí Dohodu o správě kupní ceny, ke které není ani třeba mít účet u této banky.

Autor článku

Michaela Kadlecová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ