Euro k dolaru kleslo, letos ho ale prý čeká solidní výsledek

31.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. prosince (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích kleslo k dolaru i k jenu. Je ale dál na cestě k nejlepšímu letošnímu výsledku z hlavních světových měn. Dolar má nakročeno k největšímu ročnímu zisku vůči japonskému jenu od roku 1979, napsala agentura Reuters.

Euro k dolaru dnes kolem 17:30 oslabovalo zhruba o 0,17 procenta na 1,3769 USD. Za celý rok však k němu zatím zpevnilo o více než čtyři procenta. K japonskému jenu letos jednotná evropská měna zatím stoupla o 26 procent. Dnes ve stejnou dobu však euro k jenu oslabovalo zhruba o 0,19 procenta na 144,701 JPY.

Dolar k jenu oslaboval zhruba o 0,03 procenta. Za celý rok ale americká měna k jenu stoupla o 21 procent. To je podle Reuters největší roční zisk od roku 1979.

Mnoho investorů očekávalo, že americkou měnu letos podpoří slabá ekonomika eurozóny a omezení podpory hospodářského růstu ve Spojených státech. Americká centrální banka se k tomuto kroku rozhodla dříve tento měsíc. Příliv dolarů, které pumpuje do ekonomiky, by se tak měl začátkem následujícího roku snížit. To bude podle všeho v rozporu s kroky japonské centrální banky, která pokračuje v extrémně uvolněné měnové politice, napsal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK