Regulátor omezil poplatky pro aerolinky na londýnském Heathrow

10.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. ledna (ČTK) - Londýnské letiště Heathrow bude muset od dubna snížit ceny, které může nejvýše účtovat leteckým společnostem, a to víc, než se původně přepokládalo. Rozhodl o tom britský úřad pro civilní letectví (CAA). Heathrow je nejrušnějším letištěm v Evropě a třetím nejrušnějším na světě.

CAA podle agentury Reuters původně navrhl omezit poplatky pro aerolinky od letošního dubna tak, aby odpovídaly inflaci v následujících pěti letech do roku 2019. Dnes ale sdělil, že své omezení ještě zpřísní. Od dubna tak mohou ceny na Heathrow růst nejvýše o 1,5 procenta pod mírou inflace, jak ji měří index maloobchodních cen. Ten se podobně jako index spotřebitelských cen používá k měření cenové hladiny, zahrnuje ale i náklady na bydlení, včetně splátek hypotečních úvěrů.

Další londýnské letiště Gatwick dostalo větší svobodu. Regulátor sdělil, že omezení cen bude vycházet z vlastních plánů letiště. Po menším londýnském letišti Stansted pak úřad žádné omezení poplatků požadovat nebude. Proti tomu se ale vyjádřil největší nízkonákladový letecký přepravce v Evropě Ryanair, pro nějž je Stansted největší základnou. Rozhodnutí CAA podle firmy poškodí zákazníky.

Provozovatel letiště Heathrow tvrdí, že nové ceny pravděpodobně sníží částku, kterou může investovat do letiště.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK