Saint-Gobain Adfors v Litomyšli rozšíří pec za čtvrt miliardy Kč

14.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litomyšl 14. ledna (ČTK) - Výrobce technických textilií Saint-Gobain Adfors CZ za 10 milionů eur (274 milionů korun) rozšíří jednu ze dvou pecí závodu v Litomyšli. ČTK to dnes řekla mluvčí skupiny Saint-Gobain v ČR Martina Vlčková Říhová s tím, že kvůli modernizaci nebude muset podnik přijímat nové zaměstnance.

Sklářská pec v Litomyšli, která byla původně postavena na základě jiné licencované technologie, bude nyní modernizována pomocí nejnovější technologie Vetrotex. Kapacita závodu tak vzroste o 15 procent, což představuje 8000 tun textilních sklených vláken ročně.

"Investice je plánovaná na podzim 2014, realizovat se bude do ledna 2015 a její celková hodnota dosahuje téměř deseti milionů eur. Splníme tím tak přání našich klientů, kteří chtějí získávat textilní skleněné vlákno lokálně od partnera s důkladnými znalostmi v oboru," prohlásil prezident Saint-Gobain Adfors Raimund Heinl, podle nějž se firma pro rozšíření kapacity rozhodla hlavně kvůli rostoucím prodejům v loňském roce.

Už na konci loňského roku přitom litomyšlská společnost investovala 1,3 milionu eur (35,7 milionu korun) do koupě nového pletacího stroje. Na jeho obsluhu firma přijala 20 nových zaměstnanců.

Saint-Gobain Adfors CZ vyrábí a zpracovává vysoce jakostní skleněná, polyesterová i kombinovaná vlákna, která se využívají jako výztužné materiály ve stavebnictví a průmyslu. Obrat firmy se pohybuje kolem pěti miliard, loňský hrubý zisk podle odhadů dosáhne jedné miliardy korun. Ve dvou českých závodech společnost zaměstnává zhruba 1600 lidí. Přes tisíc z nich pracuje právě v Litomyšli, zbývající v moravských Hodonicích.

Společnost vznikla v roce 1950 jako národní podnik Vertex, v roce 1998 se stala součástí koncernu Saint-Gobain. Ten se zabývá výrobou, zpracováním a distribucí skla, keramiky, plastů a litiny. Skupina působí v 64 zemích světa, kde zaměstnává takřka 193 tisíc lidí. Její obrat loni dosáhl 43,2 miliardy eur. V Česku do koncernu patří celkem sedm firem, které v 16 průmyslových závodech zaměstnávají celkem 3865 lidí. Roční obrat těchto firem se pohybuje kolem 18 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK