E15: Unicorn Systems získal ve Skandinávii zakázku za 121 mil. Kč

15.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Česká softwarová firma Unicorn Systems se bude podílet na budování společného energetického trhu pro konečné odběratele ve Skandinávii. Získala zakázku za 4,4 milionu eur (zhruba 120,7 milionu Kč) na dodávku systémů pro zúčtování odchylek v dodávkách elektřiny, fakturaci a komunikaci. Píše to dnešní vydání E15.

Tendr vypsala společnost eSett Oy, společná servisní organizace tří severských přenosových soustav, finského Fingrid, norského Statnett a švédského Svenska kraftnät.

Projekt má pro Unicorn Systems strategický význam. Je to první případ integrace energetických trhů na úrovni koncových zákazníků. Domácnosti si například budou moci zvolit dodavatele z jiného státu. Česká firma počítá s tím, že se projekt rozšíří na Dánsko a Pobaltí a podobné projekty v jiných regionech budou následovat.

Nejde o první zakázku, kterou Unicorn v energetice získal. Zúčtovací systém pro eSett Oy je postaven na platformě Damas, již používají například český ČEPS, slovenský SEPS, italská Terna, srbský EMS, irský EirGrid, rumunská Transelectrica a prostřednictvím dceřiných společností i britský BritNed, francouzská RTE či nizozemský TenneT, dodala E15.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK