Počet nezaměstnaných ve Francii v prosinci stoupl na nový rekord

27.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 27. ledna (ČTK) - Počet nezaměstnaných ve Francii se v prosinci vyšplhal na nové rekordní maximum. Francouzský prezident François Hollande tak nesplnil svůj slib, že do konce roku 2013 zajistí pokles nezaměstnanosti, napsala agentura Reuters.

Ministerstvo práce dnes oznámilo, že počet nezaměstnaných v prosinci meziměsíčně stoupl o 0,3 procenta na 3,303 milionu osob. V meziročním srovnání se počet lidí bez práce zvýšil o téměř šest procent.

Hollande tento měsíc představil nová opatření na podporu hospodářského růstu a tvorby nových pracovních míst. Francouzským podnikům slíbil snížení daní v objemu 30 miliard eur (zhruba 825 miliard korun).

Aby se firmy pro daňové úlevy kvalifikovaly, budou se podle prezidenta muset zavázat k investicím ve Francii a přijímat především mladé a starší zaměstnance, kteří byli nejvíce zasaženi nepříznivými podmínkami na trhu práce.

Statistický úřad INSEE začátkem minulého měsíce oznámil, že míra nezaměstnanosti ve Francii v loňském třetím čtvrtletí vystoupila na 10,9 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za 16 let. Údaje za čtvrté čtvrtletí úřad ještě nezveřejnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK