Prodej starých domů v USA klesl v lednu na jedenapůlroční minimum

21.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. února (ČTK) - Prodej starších obytných domů na americkém trhu se v lednu propadl na jedenapůlroční minimum. Příčinou je chladné počasí, nedostatek domů na trhu a zvýšené náklady na koupi bydlení. Plyne to z dnešních údajů amerického Národního sdružení realitních kanceláří.

 

Počet prodaných starších domů klesl proti prosinci o 5,1 procenta na celoročně přepočtené tempo 4,62 milionu domů a bytů a byl nejnižší od července 2012. V meziročním srovnání byl objem prodeje rovněž nižší o 5,1 procenta.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters čekali, že v lednový pokles bude na 4,68 milionu z prosincových 4,87 milionu jednotek. Analytici předpokládají, že vzhledem k pokračujícím mrazům zůstane trh slabý i tento měsíc.

Prodeje prudce klesly v centrálních, východních a jižních oblastech USA, které zasáhly sněhové bouře a mrazy. O 7,3 procenta se ale snížily i na západě, který tato nepřízeň počasí nesužuje, což naznačuje, že trh oslabily i jiné faktory.

Trh starších domů pociťuje nedostatek nabídky od konce loňského léta. Zhoršily se ale také finanční podmínky pro kupující, protože hypoteční úroky vzrostly a vzestup cen domů výrazně překročil tempo růstu příjmů. Střední cena prodaného domu vrostla za poslední rok o 10,7 procenta.

Útlum na sekundárním trhu domů potvrzuje ochlazování celého amerického trhu bydlení, který je jedním z významných motorů ekonomiky. Loni se v USA prodalo 5,09 milionu domů a bytů, nejvíce za sedm let.

Také zakládání nových obytných staveb ve Spojených státech utrpělo v lednu nejhlubší pokles za tři roky. Pokles kvůli mrazům utrpěly v lednu i maloobchodní tržby a průmyslová výroba. Podle ekonomů ale oslabení nelze připsat výlučně na konto chladného počasí, protože se množí doklady, že největší světová ekonomika ke konci minulého roku začala opět ztrácet dynamiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK