Objem bankovních úvěrů stoupl v lednu o 5,9 pct na 2,53 bil. Kč

10.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Objem bankovních úvěrů stoupl ke konci ledna meziročně o 5,9 procenta na 2,53 bilionu korun. Objem úvěrů podnikům stoupl o 2,6 procenta. Úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o 4,7 procenta, z toho spotřebitelské úvěry o téměř dvě procenta a hypoteční úvěry o 6,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká bankovní asociace.

"Růst objemu hypoték můžeme předpokládat i v dalších měsících především díky očekávanému oživení ekonomiky, stálé konkurenci na trhu udržující atraktivní úrokové sazby a stále nižší hladině cen nemovitostí," předpovídá další vývoj výkonný ředitel asociace Pavel Štěpánek.

Srovnání pro nově uzavřené úvěry domácnostem podle něj potvrzuje již dříve pozorované trendy. "Objem nových úvěrů na spotřebu vzrostl o 25 procent, úvěrů na nákup bytových nemovitostí je meziročně více o 12,2 procenta, tyto údaje však zahrnují i refinancování stávajících závazků," doplnil Štěpánek.

Průměrná úroková sazba u nových úvěrových smluv podnikům se v lednu snížila na 2,18 procenta. Průměrná sazba u kontokorentních, revolvingových úvěrů a pohledávek z karet se nepatrně zvýšila na 2,56 procenta. Průměrné sazby z nových korunových úvěrů na nákup bytových nemovitostí z nových korunových úvěrů v lednu stouply na 3,47 procenta a u úvěrů na spotřebu na 14,07 procenta.

Kvalita úvěrového portfolia bank se v lednu dále zlepšovala. Objemy i podíly nesplácených úvěrů se snižovaly jak v kategorii úvěrů v selhání (objem mírně klesl na 147,3 miliardy Kč a podíl na 5,83 procenta), tak v širší kategorii úvěrů klasifikovaných (objem 253,4 miliardy Kč, podíl deset procent). K tomuto vývoji přispívala jak oblast podniků, tak spotřebitelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK