Na protipovodňová opatření od roku 2002 dalo MZe 15 mld Kč

21.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Na protipovodňová opatření směřovalo v Česku od roku 2002 doposud v rámci protipovodňového programu ministerstva zemědělství (MZe) zhruba 15 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci u příležitosti Světového dne vody to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Na rozjezd další etapy programu je letos zatím připraveno 600 milionů Kč, doplnil Jurečkův náměstek pro vodní hospodářství Aleš Kendík.

V letech 2002 až 2014 podpořilo MZe v rámci protipovodňového programu celkem 822 staveb. Z toho více než 100 milionů stálo 30 staveb. U 237 projektů přesáhly náklady deset milionů Kč.

"Ve schváleném rozpočtu pro letošní rok máme na rozjezd této etapy 600 milionů korun," uvedl Kendík s tím, že nadcházející třetí etapa programu se má zaměřit především na projekty s cílem zadržet vodu v krajině.

Podle Kendíka jsou finance na rozjezd programu dostačující. "V návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2015 budeme samozřejmě požadovat finanční prostředky větší," podotkl Kendík. V posledních letech na protipovodňová opatření směřovalo zpravidla okolo dvou miliard Kč ročně.

Za další z priorit ministerstva v oblasti vodohospodářství označil dnes Jurečka také zabezpečení dostatečných vodních zdrojů pro případy sucha. "Zatím pomohou přehradní nádrže, výhledově budeme muset uvažovat o podpoře moderních forem závlah," řekl ministr s tím, že právě s podporou zavlažování počítá Program rozvoje venkova pro roky 2014 až 2020. V jeho rámci by měly být podpořeny také technická a přírodě blízká opatření k posílení retence vody v půdě.

Podnětem pro rozsáhlejší protipovodňové investice byly velké záplavy v nedávné minulosti, zejména v letech 1997 a 2002.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK