Dolar po solidních údajích z americké ekonomiky zpevňuje k euru

27.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. března (ČTK) - Dolar dnes posiluje k euru, podpořily jej zejména příznivé zprávy z americké ekonomiky. Na devizových trzích ale výrazně zpevňuje i novozélandský dolar, kterému pomohla solidní data z tamní ekonomiky a náznaky dalšího zvyšování úrokových sazeb na Novém Zélandu. K americkému dolaru se pohyboval v blízkosti nejvyšší hodnoty za dva a půl roku.

Euro k americkému dolaru kolem 16:15 SEČ ztrácelo 0,1 procenta na 1,3766 USD. Dolar k jenu stagnoval na 102,03 JPY. Dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, odpoledne přidával pouze nepatrně na 80,047 bodu.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že tamní ekonomika zpomalila na konci minulého roku na 2,6 procenta z úrovně 4,1 procenta ve třetím čtvrtletí. Výsledek je ale o něco lepší než předběžná čísla z února. Americké ministerstvo práce mezitím informovalo, že počet nových žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti minulý týden klesl na nejnižší úroveň od listopadu.

Podle analytika Omera Esinera ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange dnešní data přímo vyzývají americkou centrální banku k tomu, aby pokračovala v omezování měsíčních nákupů dluhopisů a v první polovině příštího roku zvýšila úrokové sazby.

Novozélandskému dolaru dnes pomohla zpráva o prudkém zvýšení přebytku novozélandského zahraničního obchodu za únor. Kivi, jak se novozélandskému dolaru přezdívá, posílil k dolaru americkému až na 0,8680 USD. To je nejvyšší úroveň za dva a půl roku. V blízkosti této hodnoty zůstával i po vyjádřeních, že země by mohla znovu zvýšit úrokové sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK