Akcie v USA dopoledne díky statistice posilovaly

01.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. dubna (ČTK) - Americké akcie zahájily nové čtvrtletí růstem a širší index S&P 500 dopoledne vystoupil na nový rekord. Akcie podpořila nejnovější statistika z USA, která naznačila, že ekonomický růst v zemi po zimním útlumu nabírá na rychlosti.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones přidával 0,3 procenta na 16.510 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval růst o 0,3 procenta na 1878 bodů a za celé první čtvrtletí vzrostl o 1,3 procenta. Zaznamenal tak nejdelší čtvrtletní ziskové období od roku 2007. Index technologického trhu Nasdaq dnes v poledne rostl o 1,1 procenta na 4243 bodů.

Aktivita v amerických továrnách podle indexu Institutu nákupních manažerů (ISM) v březnu stoupla na 53,7 z únorových 53,2 bodu. Aktivita zrychlila již druhý měsíc za sebou, index však skončil pod očekáváním analytiků. Společnost Markit pak uvedla, že aktivita ve zpracovatelském sektoru zpomalila růst, sektor však pokračuje v najímání zaměstnanců. Výdaje ve stavebnictví v únoru mírně vzrostly, i když výdaje na soukromou bytovou výstavbu klesly nejvíce za sedm měsíců.

"V podstatě v souladu (s očekáváním), ale znovu to ukazuje, že vystupujeme z toho zimního ochlazení," řekl ekonom společnosti Rockwell Global Capital Peter Cardillo. "Hospodářský růst v příštích měsících zrychlí, což potvrzuje, že zpomalení, které jsme měli v prvním čtvrtletí, souviselo s počasím," dodal.

Nasdaq podpořily velké technologické společnosti. Akcie Googlu dopoledne vzrostly o dvě procenta a Microsoftu o 1,1 procenta. Zdravotnická společnost Intuitive Surgical po schválení nového chirurgického systému posílila o 9,1 procenta. Naopak farmaceutická společnost Medicines kvůli rozhodnutí soudu, že generické verze jejího léku vyráběné firmou Hospira neporušují její patenty, oslabila o téměř 15 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK