Veřejné finance Francie a Itálie prý potřebují jiná řešení

11.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. dubna (ČTK) - Situace francouzských a italských veřejných financí je jiná a obě země tak čeká jiné zacházení podle rozpočtových pravidel Evropské unie. Prohlásil to dnes podle agentury Reuters předseda ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem.

Evropská unie požaduje, aby země měly rozpočtový schodek nižší než tři procenta výkonu ekonomiky a veřejný dluh nižší než 60 procent výkonu ekonomiky. Jinak jim ze strany EU hrozí disciplinární kroky.

Nová francouzská vláda, která nastoupila minulý týden po porážce vládních socialistů v obecních volbách, chce ale dojednat pomalejší snižování schodku.

Francie už loni dostala od svých evropských partnerů dodatečnou lhůtu dvou let - do roku 2015 - aby snížila rozpočtový schodek pod požadovaná tři procenta výkonu ekonomiky. Určený cíl se ale Paříži vzdaluje. Poslední údaje ukázaly, že rozpočtový schodek loni klesl jen na 4,3 procenta HDP místo plánovaných 4,1 procenta.

Itálie má rozpočet pod třemi procenty, ale veřejný dluh přes 130 procent výkonu ekonomiky, který podle unijních pravidel také musí omezit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK