Orco svolalo valnou hromadu kvůli dalšímu snížení kapitálu

25.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Česko-lucemburská developerská společnost Orco Property Group dnes svolala mimořádnou valnou hromadu, která má projednat další výrazné snížení kapitálu a vydání nových akcií. Uskutečnit se má 28. května v Lucemburku, dvě hodiny před plánovanou výroční valnou hromadou. Snížení registrovaného kapitálu podniku o polovinu na 114,5 milionu eur (3,1 miliardy korun) již akcionáři firmy schválili na mimořádné hromadě 8. dubna. Nyní navrhuje vedení firmy zredukovat kapitál kvůli těžkým ztrátám na desetinu.

Na programu květnové mimořádné hromady bude snížení účetní hodnoty akcií firmy na 0,1 eura z nynějšího jednoho eura. Na počátku dubna ještě účetní hodnota akcí firmy činila dvě eura. Účetní hodnota akciového kapitálu by se v případě schválení plánu snížila na 11,45 milionu eur.

"Účelem takového snížení akciového kapitálu je přizpůsobit jej situaci na trhu, zejména tržní ceně firemních akcií," uvedla firma podle agentury Reuters. Pokud bude návrh schválen, bude se hlasovat o vydáni až 200 milionů nových akcií.

Mimořádná valná hromada 8. dubna rovněž přijala již dříve ohlášený odchod zakladatele společnosti Jeana-Françoise Otta z představenstva. Schválila také jmenování Tomáše Salajky do představenstva. To nyní tvoří pět členů, včetně známého podnikatele Radovana Vítka. Ten je s více než 30procentním podílem největším akcionářem podniku a fakticky jej ovládá.

Firma v březnu oznámila , že její ztráta se loni prohloubila na 227 milionů eur ze 42 milionů eur v předchozím roce v důsledků odpisů, na nichž se zhruba z poloviny podílel nedokončený projekt Zlota 544 v centru Varšavy. Orco tehdy uvedlo, že chce projekt prodat, tento týden sdělilo, že se dohodlo s polskou bankou Pekao na převzetí jeho úvěrů.

Orco podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti. V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty firmy zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK