Schodek zahraničního obchodu USA v březnu klesl

06.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. května (ČTK) - Schodek zahraničního obchodu Spojených států v březnu klesl o 3,6 procenta na 40,4 miliardy dolarů (794,7 miliardy Kč). Důvodem je oživení vývozu, který rostl rychleji než dovoz a dostal se na nejvyšší úroveň od loňského listopadu. Vyplývá to z dnešních údajů ministerstva obchodu. Zlepšení ale pravděpodobně nebude stačit na to, aby pomohlo vylepšit údaj o čtvrtletním výkonu ekonomiky.

Ministerstvo také zpřesnilo únorový deficit na 41,9 miliardy USD z původně uváděných 42,3 miliardy dolarů. Ekonomové podle agentury Reuters čekali, že v březnu schodek klesne na 40,3 miliardy USD.

Vývoz amerického zboží v březnu stoupl o 2,1 procenta na 193,9 miliardy dolarů. Export do Kanady a Jižní Koreje přitom podle agentury AP dosáhl rekordních hodnot. Dovoz vzrostl také, ale pomaleji, o 1,1 procenta na 234,3 miliardy dolarů. Odráží to zvýšené dodávky mobilních telefonů, oděvů a dalšího spotřebního zboží, stejně jako vyšší poptávku po těžkých strojích a kapitálovém zboží.

Nižší obchodní deficit může podpořit růst ekonomiky, protože znamená, že americké firmy vydělávají víc prodejem zboží v zahraničí. Březnový schodek byl však o něco vyšší, než vláda předpověděla ve svém odhadu čtvrtletního růstu z minulého týdne. Podle Reuters to naznačuje, že americká ekonomika v prvních třech měsících roku klesla.

Americká ekonomika v prvním letošním čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu rostla tempem 0,1 procenta ročně, zatímco v předchozích třech měsících její růst činil 2,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK