Čtvrtletní zisk Wal-Martu klesl, zákazníky odradilo špatné počasí

15.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. května (ČTK) - Největší maloobchodní společnosti světa, americkému řetězci Wal-Mart Stores, klesl v prvním finančním čtvrtletí čistý zisk o pět procent na 3,59 miliardy dolarů (asi 72 miliard Kč). Hospodaření ovlivnila nebývale tuhá zima v USA. Do obchodů Wal-Martu tak přišlo méně zákazníků a provozní náklady řetězce se zvýšily víc, než se čekalo.

Zisk na akcii za tři měsíce do konce dubna klesl na 1,11 dolaru z 1,14 dolaru na akcii před rokem. Čisté tržby se snížily pouze nepatrně, a to o 0,8 procenta na 114,2 miliardy dolarů. Celkové tržby se naopak o procento zvýšily a dosáhly téměř 115 miliard dolarů.

Tržby v amerických prodejnách, které jsou otevřeny déle než rok, ve čtvrtletí relativně stagnovaly. Wal-Mart získává více než polovinu tržeb z prodeje potravinářského zboží.

"Podobně jako u jiných maloobchodníků v USA neobvykle chladné a ničivé počasí nepříznivě zasáhlo tržby a provozní náklady zvýšilo víc, než se čekalo," uvedl generální ředitel Doug McMillon.

Analytici podle agentury AP očekávali, že zisk dosáhne 1,15 USD na akcii a tržby přesáhnou 116 miliard dolarů.

Akcie Wal-Martu před začátkem dnešního obchodování na Wall Street na výsledky reagovaly poklesem a odepisovaly skoro tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK