Dolar po nejnovější statistice z USA posiluje

27.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. května (ČTK) - Americký dolar dnes posiluje vůči euru i japonskému jenu a podpořila jej zejména čerstvá statistika ze Spojených států. Euro naopak oslabuje nejistota, zda Evropská centrální banka (ECB) příští týden ještě víc uvolní svou měnovou politiku.

Kolem 17:50 SELČ euro vůči dolaru ztrácelo 0,2 procenta na 1,3621 USD, k jenu pak odepisovalo 0,1 procenta na 139,02 JPY. Dolar k jenu 0,1 procenta přidával a nacházel se na 102,06 JPY.

Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v amerických továrnách v dubnu již třetí měsíc za sebou vzrostly a zvýšily se i ceny domů. Spotřebitelská důvěra se pak v květnu vrátila k blízkosti březnového šestiletého maxima. Mezi Američany se zlepšily vyhlídky trhu práce i růstu příjmů a výrazně lepší byl i jejich pohled na současnou ekonomickou situaci.

Šéf ECB Mario Draghi dnes řekl, že banka si je vědoma rizik plynoucích z toho, že spotřebitelské ceny zůstanou moc dlouho příliš nízké. ECB však podle něj má nástroje na to, aby dostala inflaci zpět k dvouprocentnímu cíli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK