Do modernizace úpravny vody Želivka mají být investovány 2 mld.Kč

28.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Úpravnu vody Želivka, která je největším provozem svého druhu v zemi a zároveň hlavním zdrojem pitné vody pro Prahu, čeká rozsáhlá modernizace. V příštích deseti letech by do ní mohly být investovány zhruba dvě miliardy korun. Zlepšit by se měla mimo jiné technologie úpravy vody, řekl dnes ČTK předseda představenstva akciové společnosti ÚV Želivka Radek Lanč.

V současnosti se k projektu zpracovávají studie, o dalším postupu se podle Lanče bude rozhodovat na podzim. Modernizace s nižšími náklady by podle něj pomohla jen na krátkou dobu, proto upřednostňuje takové investice, které úpravně zajistí kvalitní život pro delší období. Modernizace provozu má zaručit, že Praha, část středních Čech a také Vysočiny bude mít ve vodovodních kohoutcích nadále kvalitní pitnou vodu splňující všechna předepsaná kritéria.

"Proto je nutné v nejbližších letech provést zlepšení technologie úpravy vody zahrnující zlepšení míchání suspenze do surové vody, která je pak filtrována na pískových filtrech, a také zcela nové dočišťování vody na granulovaném aktivním uhlí," uvedl Lanč. Cílem je lépe odstraňovat z vody především pesticidy, které se objevují v surové vodě. V budoucnu lze podle Lanče se zlepšující se detekční technikou navíc očekávat i tlak na odstraňování léků, hormonů a dalších látek, které nynější technologie v čistírnách odpadních vod nedokážou zachytit.

Svým maximálním projektovaným výkonem téměř 7000 litrů za vteřinu se úpravna řadí k největším v Evropě. Voda z ní teče 55 kilometrů dlouhým štolovým přivaděčem gravitačně až do Prahy. Za 40 let své existence úpravna vyrobila přes čtyři miliardy metrů krychlových pitné vody.

Provozování úpravny včetně štolového přivaděče a vodojemu Jesenice převzala od listopadu 2013 firma Želivská provozní, která je dceřinou společností Úpravny vody Želivka. Personálně a technicky zabezpečuje dodávku pitné vody všem odběratelům. Vedení společnosti má pro rok 2014 naplánováno vyrobit 82 milionů metrů krychlových pitné vody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK