Dolar po údajích o květnové inflaci v USA posiluje

17.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. června (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích zpevňuje, podpořila jej hlavně zpráva o květnové inflaci ve Spojených státech, která posílila naději, že by tamní centrální banka (Fed) mohla zvýšit úrokové sazby dřív, než si někteří obchodníci mysleli.

V 17:00 SELČ euro vůči dolaru ztrácelo 0,2 procenta na 1,3539 USD, k japonskému jenu ale 0,1 procenta přidávalo a nacházelo se na 138,37 JPY. Dolar vůči jenu zpevňoval o 0,3 procenta na 102,19 JPY.

Spotřebitelské ceny v USA v květnu rostly nejrychleji za více než rok. Vyšší byly ceny celé škály zboží a služeb a ceny potravin stouply dokonce nejvíce od srpna 2011.

Ve srovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,4 procenta, což byl nejvyšší nárůst od loňského února.

Měnový výbor Fedu dnes zahájil dvoudenní zasedání. Analytici podle agentury Reuters očekávají, že Fed ve čtvrtek oznámí další omezení nákupu dluhopisů a potvrdí, že neplánuje zvýšit sazby až do druhé poloviny příštího roku.

Růst dolaru částečně zbrzdila slabší čísla o zahájené výstavbě nových domů v USA. Na náladu na trhu mají dopady i pokračující nepokoje v Iráku a spory o plyn mezi Ruskem a Ukrajinou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK