Dodavatel informací Markit získal emisí akcií 1,3 miliardy dolarů

19.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. června (ČTK) - Dodavatel finančních informací Markit získal primární emisí akcií (IPO) 1,28 miliardy dolarů (25,8 miliardy Kč). Firma, která konkuruje globálním informačním agenturám Bloomberg a Thomson Reuters, to uvedla ve středu večer. Její akcie se dnes začnou obchodovat na americkém trhu Nasdaq.

Markit stanovila emisní cenu akcií na 24 dolarů, což bylo uprostřed orientačního rozpětí. Celá společnost tím dostala hodnotu 4,3 miliardy dolarů. Akcionáři firmy nakonec prodali investorům 53,5 milionu akcií, což je podle agentury Reuters o něco více, než Markit původně plánoval.

Markit založil Kanaďan Lance Uggla v roce 2001. Firma se zhruba 3200 zaměstnanci má po celém světě přes 3000 institucionálních klientů, mezi něž patří banky, investiční fondy a další finanční instituce. Loni společnost zvýšila tržby o deset procent na 948 milionů dolarů a její zisk vzrostl o 12 procent na 139 milionů dolarů.

Po firemním zaměstnaneckém fondu, který v Markit vlastní asi 12,5 procenta akcií, jsou největšími akcionáři firmy fond General Atlantic a singapurský státní investiční fond Temasek Holdings. Mezi velkými podílníky jsou také bankovní společnosti Bank of America, Deutsche Bank a Goldman Sachs, které využívají finančních dat a obchodních služeb Markit ke své práci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK