MMF: Francie příští rok nedosáhne plánovaného snížení deficitu

03.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 3. července (ČTK) - Francii se v příštím roce nepodaří dosáhnout plánovaného snížení rozpočtového deficitu na tři procenta hrubého domácího produktu, jak požaduje Evropská unie. Růst tamní ekonomiky totiž zaostane za vládními prognózami. Ve výroční zprávě o francouzském hospodářství to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF).

Francouzská vláda založila své rozpočtové plány na předpokladu, že hospodářský růst letos dosáhne jednoho procenta a napřesrok zrychlí na 1,7 procenta. MMF ale předpokládá, že tempo růstu bude v letošním i příštím roce o 0,3 procentního bodu pomalejší, než uvádí vládní prognóza.

Rozpočtový schodek tak podle měnového fondu v příštím roce dosáhne 3,4 procenta HDP. Letos MMF počítá s čtyřprocentním deficitem, zatímco vláda v Paříži letošní schodek odhaduje na 3,8 procenta HDP. MMF navíc varoval, že vládní snahy o zlepšení stavu veřejných financí by mohl podkopat odpor voličů vůči rozpočtovým škrtům.

Francie měla původně za úkol snížit schodek na tři procenta HDP již v loňském roce. Brusel jí však na splnění tohoto cíle dal dva roky navíc.

Francouzský statistický úřad minulý týden potvrdil, že francouzská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí stagnovala, zatímco v závěru loňského roku vykázala růst o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK