Analytik: Snížení spotřební daně se neprojeví u pump v plné výši

23.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Snížení spotřební daně, které dnes schválila Sněmovna, se úspěšného ukončení legislativního procesu neprojeví v cenách pohonných hmot v plné výši. ČTK to sdělil analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička. Vzhledem k enormně nízkým maržím v posledních měsících očekává, že se ceny budou snižovat postupně. Sněmovna schválila snížení daně z nafty o 2,50 Kč/litr a u benzinu o 1,50 Kč/litr. Zákon musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident.

"I tak je ale velmi pravděpodobné, že řidiči budou nyní v České republice tankovat téměř nejlevněji z celé Evropy. Snížení spotřebních daní také přiláká řidiče z okolních zemí a zvýší se objem prodaných pohonných hmot, což vykompenzuje výpadek příjmu státního rozpočtu," řekl ČTK Jedlička. Novela podle něj "poněkud optimisticky" předpokládá zvýšení prodeje pohonných hmot o 23 procent a z toho zvýšení příjmu státního rozpočtu o tři až pět miliard Kč.

Podle distribuční společnosti Čepro je snížení spotřební daně dobrou zprávou především pro motoristy. "V této souvislosti předpokládáme zvýšení objemu prodeje u příhraničních čerpacích stanic," sdělila ČTK mluvčí Čepra Lenka Svobodová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK