Dolar po zprávě o situaci na americkém trhu práce oslabuje

01.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes oslabuje k většině hlavních světových měn. Údaje o červencové tvorbě pracovních míst ve Spojených státech totiž zaostaly za očekáváním analytiků, což poskytuje americké centrální bance (Fed) větší prostor k tomu, aby zatím držela úrokové sazby na mimořádně nízké úrovni.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši dalších šesti hlavních světových měn, odpoledne ztrácel 0,2 procenta na 81,312 bodu. Ve čtvrtek se přitom vyšplhal až na 81,573 bodu, což byla nejvyšší úroveň za více než deset měsíců. Euro k dolaru pak přidávalo 0,3 procenta na 1,3424 USD.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že ekonomika Spojených států v červenci vytvořila zhruba 209.000 nových pracovních příležitostí. Analytici podle agentury Reuters v průměru předpokládali, že vznikne asi 233.000 pracovních míst.

Údaje rovněž signalizovaly jen slabý tlak na růst mezd. "Pokud mzdová inflace klesá, dává to Fedu větší prostor k zachování úroků na nule," upozornil analytik devizového trhu Jose Wynne z finančního ústavu Barclays.

Fed od prosince 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podpořil americkou ekonomiku. Zvýšení úroků by bylo pro kurz dolaru příznivé, protože takový krok by měl do USA přilákat investice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK