Alternativní počítačový svět aneb software zdarma

12.08.2014 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Opravdu zdarma je třeba začít už od začátku... A komplexně. Od počítačů s linuxem, přes open source programy po připojení přes Wi-Fi. Je to prostě počítačový životní styl. Ale přecijen - vyděláváš na free programech? Podpoř jejich vývoj! Visíš věčně na něčí wifině a výdělek za to stojí? Nabídni mu příspěvek...

Čtěte také: Volný jako pták ve světě programů?

Jaký si vybrat počítač?

Největší investice by měla proběhout v tomto bodě – investice do stroje. Notebook? Stolní? Tablet? To už je na uvážení. Například si můžeme pořídit velmi levně notebook bez OS a následně si naistalovat Linux. Chceme-li tablet, můžeme sahnout po přístroji s Androidem. Nebo si vymyslet svou vlastní kombinaci!

Operační systémy, to není jenom Windows, Mac nebo Android

Tučňák Linux nabízí nevyčíslitelné množství různých operačních systémů, více či méně uživatelsky přívětivých. Dnešním dnům vládne Android na tabletech a chytrých telefonech, mnozí „linuxáři“ jej ale nemusí. Třeba proto, že není už součástí filosofie. Uživatelsky je dostatečně přívětivý a není těžké se v v něm zorientovat. Dále se pro uživatele a jejich počítače nabízí uživatelsky přátelská a vcelku jednoduchá distribuce Ubuntu Linux. Mnoho dalších upřednostňuje Fedoru (grafické prostředí Gnome, KDE, Xfce) nebo Mandrivu (KDE, Gnome, Xfce, LXDE a jiná prostředí) a v současnosti se zdají být tyto tři distribuce nejužívanější ještě spolu s OpenSUSE (OS placený i zdarma). Výhodou Linuxu je možnost vyzkoušet si Live verze na CD/DVD nebo flash disku. Níže jsou další inspirace na vyzkoušení, tak například...

Debian
CentOS
Gentoo
Arch
Mint
Slackware
Puppylinux

Na bitmapy, sazbu a vektory bez Adobe

O Gimpu nebo Inscape jste se mohli dočíst v nedávných článcích. Další možnostmi pro úpravu fotek a bitmap je program Pinta a jde o poměrně jednoduchý editor podobající se starším verzím Photoshopu. Dále program Paint.NET, který zase láká přehledným prostředím, ale nedisponuje Češtinou, i když je možné ji stahnout dodatečně.

Na vektorovou grafiku slouží například Sodipoli s ovládáním podobným Gimpu nebo program Zoner Callisto, který výrobce uvolnil k bezplatnému použití. Na sazbu je možné využít program Scibus, zmiňovaný také v jednom z dřívějších článků, nebo nepříliš přívětivý TEX s uživatelsky přívětivějším LATEXEMem a MiKTeXem, kde sazba probíhá textově. Jinak příliš alternativ na sazbu není.

Další lákavou variantou, která nezatěžuje přímo celý počítač, jsou online editory ala Pixlr, kdy v okně prohlížeče a bez instalace nabídne stejné (nebo i lepší) funkce. Pixlr lze používat zdarma z jakého počítače připojeného k internetu.

Na 2D a 3D grafiku, CAD

Blender jako jeden z nejznámějších free softwarů na modelování 3D už také známe z dřívějšího článku a co dál? Maya P. L. E. - verze linuxového 3D programu Maya, který se stal legendou. Verze „PLE“ je určena pro domácí využití, nikoliv pro výdělek – pro ten je určen program Maya bez „P. L. E.“. Dále se zajímavě jeví program Google SketchUp -3D modelovací nástroj od Googlu, se kterým lze vytvářet propracované trojrozměrné modely, přičemž hlavní specializací programu se staly návrhy budov a interiérů, nebo programWings 3D, který je možné využívat zcela zdarma, a to i pro komerční účely, navíc působí jednoduše, takže přijatelně pro začátečníky. Za zmínku stojí také utilita Sculptris, opět zaměřena na začátečníky, která slouží jako bezplatná varianta k profesionálnímu nástroji ZBrush, ten je ale placený. Pro stažení bezplatné verze se můžete na stránkách autora zaregistrovat, díky čemuž obdržíte mail odkazující na instalační soubor.

Zato na 2D kreslení a zároveň 3D modelování existuje pěkná řádka CAD programů zdarma a to včetně různých trial verzí nebo např. programu ProfiCAD, který je volný pro domácí užití, ale pro podnikání je placený, nebo QCad – zdarma v komunitní verzi, ale také v placené verzi. Program DraftSight vypadá velmi klasicky, ale před používáním je dobré věnovat pozornost recenzím na internetu a pro jistotu i licenci, prý je velmi zváštně psána. Ke stažení na stránkách Dassault Systemes. A strojařský CAD program zdarma, ale pouze jako trial – VariCAD. Zcela volně se jeví program Creo Elements/Direct Modeling Express 4.0, který se nachází k dispozici na stránkách www.ptc.com. A závěrem existuje program FreeCAD, o kterém padla zmínka v minulém článku a ten je zcela zdarma.

Na animování, film, video, Vjing

Animace úzce souvisí s 3D grafikou, takže tuto funkci nabízí např. Blender a další 3D programy. Jaké jsou alternativy například k Adobe Premiere? A jak ještě lze rozpohybovat obrázky? Zdarma třeba s Windows Movie Maker, může se to zdát vtipné, ale je to tak. Další možnosti nabízí open source program PiTiVi pro Linux, ale pozor na knihovnu Gstreamer, můžou se vyskytovat chyby například při práci s MPEG/MP3. Podrobnosti jsou uvedeny na wiki CZ Ubuntu. Další OpenShot se představuje jako intuitivní a spolehlivý, vhodný pro začátečníky. Čeština ještě není kompletní a proto jsou vítáni uživatelé, kteří s překladem pomohou. Program je zdarma. Kdenlive (založené na prostředí KDE) videoeditor chválený uživateli, přirovávaný k Pinnacle, ale s nejistou budoucností. Údajně se čeká na někoho, kdo by v projektu pokračoval. Alternativou se jeví OpenShot.

A to není zdaleka vše!

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT