Evropské akcie oslabily, dolů je tlačí ukrajinská krize

28.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Londýn 28. srpna (ČTK) - Evropské akcie během dnešního obchodování oslabily, zejména kvůli obnoveným obavám ohledně ukrajinské krize. Ty přiměly investory k vybírání zisků, které jim přinesl růst akciových trhů v uplynulých týdnech.

Panevropský index FTSEurofirst 300 klesl o 0,6 procenta na 1369,33 bodu. Index Euro STOXX 50, který zahrnuje přední akcie v eurozóně, se propadl o 0,9 procenta. Výprodej na akciových trzích nabral na intenzitě, když ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil, že na území jeho země vpadla ruská vojska.

"Trh se opět řídí podle geopolitického vývoje. Nejnovější vyostření situace na Ukrajině přichází v době, kdy byly evropské akcie zralé k ústupu," uvedl analytik Alexandre Baradez ze společnosti IG France.

Napětí mezi Ruskem a západními zeměmi kvůli situaci na Ukrajině zastínilo vyhlídky řady předních evropských podniků, včetně výrobce oděvů Adidas, pivovaru Carlsberg či producenta domácích potřeb Henkel. Akcie německé společnosti Adidas dnes oslabily o 2,5 procenta.

Německá burza patří mezi akciové trhy, na které měly obavy z ukrajinské krize největší dopad. Hlavní německý index DAX se dnes propadl o 1,1 procenta. Francouzský index CAC 40 klesl o 0,7 procenta a britský FTSE 100 ztratil 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK