Ceny ropy se vrátily k růstu, vliv má opět hlavně Ukrajina

29.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes na trzích zvyšují a vliv na ně má opět hlavně rostoucí napětí na Ukrajině. K růstu ale tentokrát pomohly i příznivé údaje o ekonomice Spojených států. Za celý srpen však ceny pravděpodobně vykážou pokles, a to kvůli dostatečnému zásobování trhu.

Severomořská ropa Brent se krátce před 16:00 SELČ prodávala za zhruba 102,90 dolaru za barel. Oproti čtvrtečnímu závěru tak vykazovala nárůst o téměř půl dolaru. Americká lehká ropa WTI zdražila asi o 70 centů na 95,25 dolaru za barel.

Od začátku měsíce nicméně ceny vykazují pokles o zhruba tři dolary za barel. Podle analytiků zůstává přerušení dodávek ropy z Ruska navzdory prohlubující se ukrajinské krizi nepravděpodobné. Na trhu navíc přetrvávají obavy ohledně poptávky po ropě.

"Je velmi nepravděpodobné, že Rusko v případě uvalení dalších sankcí přeruší dodávky ropy. Namísto toho by mohla ještě více klesnout již tak slabá poptávka po ropě," uvedli podle agentury Reuters analytici německé Commerzbank.

Obavy z poklesu poptávky ale ve čtvrtek zmírnila zpráva o silném růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Spojené státy jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 102,91 102,46 New York - Nymex WTI říjen 95,25 94,55

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK