Justice má dostat o miliardu navíc, peníze půjdou na platy soudců

05.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Ministerstvo spravedlnosti má v roce 2015 podle návrhu rozpočtu, který příští týden projedná vláda, hospodařit s výdaji 23,2 miliardy korun. Oproti letošnímu roku to sice představuje navýšení zhruba o jednu miliardu, peníze navíc však poputují mimo jiné i na platy soudců, které se od příštího roku musí na základě nálezu Ústavního soudu zvýšit. Podle předběžných propočtů by mělo zvýšení platů vyjít na 770 milionů korun ročně.

"Rozpočet sice není rozvojový, uspěli jsme ale v tom, že je realizovatelný. Běžný provoz resortu zajistíme," řekl dnes ČTK ekonomický náměstek ministerstva Pavel Kasík.

Ministerstvu se nepodařilo dojednat prostředky na jednu z jeho dlouhodobých priorit - dorovnání platů justičních pracovníků k platovému průměru v nepodnikatelské sféře. Zaměstnanci soudů a státních zastupitelství i příslušníci Vězeňské služby jsou ve výši průměrných platů dlouhodobě pod celostátním průměrem. Na navýšení platů alespoň na 21.000 korun by ministerstvo potřebovalo 646 milionů korun pro justici a dalších 150 milionů korun pro oblast vězeňství.

Na investice ministerstvo pro příští rok získalo zhruba miliardu korun. Podstatná část těchto peněz - 350 milionů korun - je určena na výstavbu justičního areálu v Ústí nad Labem. Nutné jsou také investice do zajištění bezpečnosti ve věznicích.

Ministerstvo se bude průběžně snažit o získání prostředků na další prioritní investice, kterými jsou sídlo pro Nejvyšší soud a Nejvyšší státní zastupitelství v Brně a řešení umístění Obvodního soudu pro Prahu 5.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK